(عبارات کنایی)
بیان بعضى از مسایل اخلاقى یا احکام شرعى و... موجب بدآموزى و تأثیر منفى در بعضى از شنوندگان مىشود.
مثلاً، چنانچه یکى از مفطرات به حرام روزه ـ که استمناست ـ بیان گردد به احتمال قوى بیان این حکم بعضى از افراد را ـ که از کم و کیف آن عمل زشت با خبر نبودهاند ـ به سوى آن سوق مىدهد. بیان چنین نکات چگونه باید باشد؟
مبلّغ گرامى!
توجّه حضرت عالى را به دو نکته جلب مىکنیم:
1 ـ امام على علیهالسلام فرموده است: «التدبیر قبل العمل یؤمنک من الندم؛ تدبیر (و برنامهریزى) قبل از شروع کار، تو را از پشیمانى ایمن مىسازد.» (1)
یکى از نکات اساسى و قابل توجّه براى برنامهریزى در خصوص ارائهى یک منبر یا یک جلسهى گفت و گو و تبلیغ، شناسایى نوع مخاطبان است. پس از شناسایى مخاطب مىتوان دربارهى موضوع قابل بحث و نحوهى ارائهى آن اندیشید.
در موضوع مورد سؤال باید دید با توجّه به نوع مخاطب شما، تا چه اندازه طرح این بحث اثر مطلوب مىگذارد. در صورتى که ارائهى بحث سود بیشترى نسبت به عدم طرح آن داشته باشد، مىتوان بحث را مطرح کرد.
2 ـ پس از تصمیم بر طرح یک بحث، نکته حساس دیگر در برنامهریزى، گزینش قالب مناسب براى ارائهى بحث است. در خصوص موضوع مورد سؤال و امثال آن بهترین قالب براى روشن کردن بحث بدون این که عوارض منفى داشته باشد، استفاده از قالب کنایه و عبارات غیر صریح است.
مثلاً مىتوان در مسئلهى مورد بحث چنین گفت: اگر کسى در حال روزه خود را ناپاک کند، حکمش چنین و چنان خواهد بود. طبیعى است که مخاطب اگر مسئله برایش کاملاً روشن نشود پس از ارائهى بحث، از شما سؤال خواهد کرد و آن وقت به صورت خصوصى بهتر مىتوان مسئله را براى او روشن نمود.
پاورقــــــــــــــــــــی
1 ـ بحارالانوار، ج 71، ص 238.
اینترنت ملی
فیسبوک سیاه، دام جدید هکرها
شهادت علی اصغر حسین(علیه السلام)
سیر نمایشگاهی حجاب
تجربه ای زیبا با وبگردی در وبلاگستان امام صادق(ع)
شمر امروز
من یک بسیجیم
سیر نمایشگاهی ما می توانیم-1
سیر نمایشگاهی ما می توانیم-1(سری دوم)
سیر نمایشگاهی حجاب در بیانات مقام معظم رهبری
سیر نمایشگاهی بیانات رهبری در رایطه با حجاب
به عمل کار برآید به اشک ریختن نیست
حماسه «نهم دی ماه» در کلام حضرت آیتالله خامنهای
اعجاز قرآن ، قسم به انجیر و زیتون ...
دیدار اعضای مجمع خیرین سلامت کشور با رهبر انقلاب
مجموعه چندرسانهای: «بیخواص»
بازدید دیروز : 180
کل بازدید : 666798
کل یاداشته ها : 462